Energiebesparings­plicht: dit moet je voor 2023 regelen

Energiebesparings­plicht: dit moet je voor 2023 regelen
Ondernemers zijn verplicht alle energiebesparende maatregelen te nemen die je binnen 5 jaar kunt terugverdienen. Heb je een kantoorpand, dan moet je vanaf 2023 zelfs minimaal energielabel C hebben. Voorkom boetes of verplichte sluiting van je kantoor en ga direct aan de slag met onderstaande maatregelen. Wat kun je zelf oppakken en wat moet je laten uitvoeren?
Om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk tegen te gaan wil Nederland voor 2030 55% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. In 2050 is dit zelfs 95% minder. Om daaraan te voldoen krijgen ondernemers met steeds meer maatregelen te maken. De energiebesparingsplicht is daar een van en geldt als je bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar verbruikt. Rob van der Rijt, oprichter van Klimaatplein.com nuanceert: “Als je kunt aantonen dat je van plan bent om grootschalig te renoveren, dan zijn uitzonderingen mogelijk. Het is bijvoorbeeld niet rendabel om nu je verlichting te vervangen door ledverlichting als je over 2 jaar je hele pand gaat renoveren, waarmee je in een keer van energielabel G naar A gaat.”

 

Informatieplicht

Geldt de energiebesparingsplicht voor jou? Dan heb je sinds 2019 ook een informatieplicht. Dit houdt in dat je moet doorgeven welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Dit doe je via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In 2023 verbreedt de overheid de energiebesparingsplicht. Heb je een kantoorpand van minimaal 100 m2? Dan moet je vanaf dat jaar verplicht energielabel C hebben. Heb je dat niet, dan mag je het pand niet meer als kantoor gebruiken en riskeer je een boete van maximaal 81.000 euro. “Boetes worden nu ook al uitgedeeld aan bedrijven die na verschillende waarschuwingen nog steeds niet voldoen aan de energiebesparingsplicht”, aldus van der Rijt.

Energiebesparende maatregelen

Welke energiebesparende maatregelen je moet nemen is afhankelijk van je bedrijfstak. Op de website van RVO vind je erkende maatregelenlijsten voor energiebesparing voor 19 bedrijfstakken. Daarin staat waaraan je met jouw bedrijf moet voldoen.
Let op: investeringen in het vergroenen van energie, bijvoorbeeld in zonnepanelen of een warmtepomp gelden niet als energiebesparend. Je vermindert daarmee namelijk niet je energieverbruik. Alle goedgekeurde maatregelen dragen actief bij aan het verminderen van je elektriciteits- en/of aardgasverbruik.

Onderneem nu actie

Een aantal maatregelen kun je zelf uitvoeren, voor andere zul je externe hulp moeten inschakelen. Hiervoor geldt: hoe sneller je deze inplant hoe beter. Er is namelijk een groot tekort aan installatiemonteurs en de verwachting is dat dit de komende jaren verdubbelt tot 40.000 mensen, meldt Nu.nl. Door de tekorten in de branche lopen wachttijden op.

Zelf uitvoeren

Met een paar relatief eenvoudige ingrepen maak je je bedrijf een stuk duurzamer. En bespaar je direct op je energieverbruik.

Plaats tijdschakelaars

Plaats tijdschakelaars op je verlichting en ventilatie- en stookinstallaties. Zo zorg je dat je het bedrijfspand niet onnodig verwarmt en koelt buiten werktijden. En branden er geen lampen terwijl niemand aan het werk is.
Tijdschakelaars kun je ook toevoegen op andere apparatuur, zoals kopieermachines en printers. Die staan vaak dag en nacht aan, terwijl oudere machines ook in ruststand ongemerkt flink wat energie verbruiken.

Bespaar op verlichting

Vervang je verlichting door energiezuinige ledverlichting. Ledlampen gaan langer mee en verbruiken 5 keer minder stroom dan halogeen. Plaats bewegingssensors zodat je ruimtes die niemand gebruikt niet onnodig verlicht.

Voorkom tocht

Heb je een pand waar bezoekers of medewerkers veel in- en uitlopen? Plaats dan deurdrangers op buitendeuren zodat ze na gebruik automatisch sluiten.

Laten uitvoeren

Voor complexe of specialistische energiebesparingsmaatregelen heb je vakmensen nodig.

Bedrijfspand isoleren

Is je bedrijfspand niet goed geïsoleerd, dan verdwijnt veel warmte of kou via de muren. Laat daarom je spouwmuur isoleren. Daarnaast zorg je met goede isolatie van je warmwaterleidingen voor vermindering van warmteverlies.

Vervang dubbel glas

Laat enkel of dubbel glas vervangen door hoogrendementsglas. Zijn je kozijnen ook toe aan vervanging? Kies dan voor HR+++ glas. Dit driedubbele glas isoleert het allerbest, maar is niet te plaatsen in dubbel glas kozijnen. Zijn je kozijnen nog goed, dan kun je kiezen voor HR++ glas. Dit isoleert veel beter dan normaal dubbel glas en kun je gewoon in je huidige kozijnen laten plaatsen.

Maak gebruik van subsidies

Aan deze verduurzamingen zit natuurlijk een kostenplaatje. De overheid komt je tegemoet met een aantal subsidies.

Subsidieregeling verduurzaming MKB (SVM)

Ga je verduurzamen maar weet je niet welke besparingen jou het meest zullen opleveren? Schakel dan een energieadviseur in. Die geeft een energieadvies op maat en ondersteunt je bij het uitvoeren van het advies. De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) vergoedt 80% van de kosten voor het advies en het ondersteuningstraject, met een maximum van 2.500 euro.
Let op: vraag deze subsidie zo snel mogelijk aan, want het budget is beperkt. De regeling sluit op 30 september 2022 om 17:00 uur. RVO behandelt subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst.

Energie-investeringsaftrek

Investeer je met je bedrijf in energiebesparende maatregelen, kijk dan of je gebruik kunt maken van de regeling energie-investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling kun je 45,5% van de investeringskosten van de energiebesparende maatregelen aftrekken van je winst. Hiermee verlaagt je fiscale winst, wat gemiddeld een voordeel van 11% oplevert. Houd er rekening mee dat de EIA alleen geldt voor maatregelen die voorkomen op de goedgekeurde energielijst van RVO en alleen in te zetten is voor investeringen van minstens 2.500 euro. Bekijk alle voorwaarden bij RVO.
 
Als het gaat om duurzaam ondernemen ben je wettelijk verplicht om een aantal maatregelen te nemen. In dit artikel vind je een overzicht van de maatregelen die nu of in de toekomst gelden.
Bron: KVK
"Samen staan wij sterker in het behartigen van onze collectieve belangen en in het bevorderen van onze plaatselijke economie."